Kun on innokas mieli, niin jalkakin nousee keveästi. Kun on myötäinnokas mieli, niin tartuttaa ympäriistöönsäkin keveyttä. Keveys mahdollistaa luovuuden. Kun koko tiimi on innokas ja yhteistyökykyinen ja sen tavoitteena on myötäintorappusten nousu, niin sekin onnistuu keveästi ja tulokset ovat enemmän kuin yksilöidensä summa. Kuten parhaissa joukkueissa urheilukentillä, jokainen pelaa vahvuuksillaan ja mahdollistaa joukkuetoverinsa loistamisen, jolloin koko tiimistä löytyy ongelmien sijaan ratkaisuja. Myötäinto synnyttää siis menestystä niin yksilöille kuin yhteisöillekin.
Seuraavassa lyhyt johdatus myötäintorappusten kiipeämiseen:
Myötäintorappusten ensimmäisellä portaalla ei voida vielä oikein puhua tiimistä. Jäsenet ovat ryhmä ihmisiä, jotka eivät tiedä etteivät tiedä. Ryhmän yksilöillä on tarve olla oikeassa. Valitettavasti ryhmässä vain on monta muutakin jäsentä, jotka mielestään ovat yhtä oikeassa ja kaikki tunnepitoisesti puolustavat yhtä oikeaa näkemystään. Ei voida siis puhua vielä menestyksestä, eikä toimivasta tiimistä.
Seuraavalla askelmalla tiimin identiteetti rakentuu ja sen jäsenet ovat oivaltaneet, että mahdollisesti oma tietämys onkin vajavainen. Tiimin tavoitteita aletaan rakentaa ja koko tiimi osallistuu siihen. Tätä vaihetta voisi kuvata myös oivalluksena ja mahdollisuuksien oven avaamisena: tästä eteenpäin tiimin jäsenillä on tiedonjano hakea ratkaisuja myös muilta. On päästy askel eteenpäin omasta minä tiedän –ajattelusta ja ollaan motivoituneita yhteiseen tekemiseen.
Hyvinvoivan ja tuottavan tiimin toiminnan kannalta tärkein tekijä on luottamus. Sitä on rakentunut tiimille luonnollisessa aikataulussa, kun matka jatkuu kolmannelle askelmalle myötäinnon portailla. Luottamuksen rakentamista ei voi nopeuttaa, se ottaa aina oman aikansa. Kun tiimin yksilöt ymmärtävät itseään riittävän hyvin, he ymmärtävät myös muita. He tietävät, että olemalla avoimia myös toisten näkökulmille, on mahdollisuus oppia ja tuottaa enemmän laadukasta ajattelua sekä päätöksentekoa. Kun omat perustarpeet on tyydytetty, niin tiimin yksilöt suuntaavat energian kehitysmahdollisuuksiin ja yksilö yhdistää omat tavoitteet yhteisön päämääriin.
Neljännelle rappuselle noustessa tiimi toimiikin jo automaatiotasolla erinomaisesti. Sen sijaan että sanottaisiin ei, pyritään ymmärtämään ja kuuntelemaan. Yhteistyö toimii luontaisesti ja tiimi tuntee omat vahvuutensa ja haasteensa. Lateraalisen ajattelun taito on arkipäiväinen työkalu ja se tuottaa tiimille luovia ratkaisuja ja lisää innostusta yhteiseen tekemiseen.
Todellinen myötäinnon huipputaso saavutetaan tiimityön ylimmällä portaalla, missä ymmärretään ja sovelletaan tietoa sekä oman tiimin että koko yrityksen käyttöön. Synergian summa on tekijöitään huomattavasti suurempi. Tiimin jäsenet toimivat mielellään innokkaina muutosagentteina myös muissa tiimeissä talon sisällä. Tässä tiimissä on huikea energia työskennellä!
Tässä tekstissä on lyhyesti esitelty ja edetty myötäinnon rappusia ensimmäiseltä askelmalta aina viimeiselle tasolle: huippuunsaviritettyyn ja menestyvään tiimiin, joka luo tiimin jäsenille itselleen hyvinvointia, yritykselle lisäarvoa ja sisäistä vetovoimaa, joka taas tuottaa yritykselle ulkoista vetovoimaa ja menestystä. Rappusten kiipeäminen alusta loppuun ei ole kuitenkaan ihan yksinkertaista, vaan jokaisesta myötäintoisen tiimin askelmasta ilmestyvät vielä omat bloginsa tämän jälkeen.
Jos myötäinnostuit – niin seuraa: mentaali.fi
Kirjoittaja, Hanna Häppölä, on Suomen Mentaalivalmennuksen valmentaja, yrittäjä ja myyntivalmentaja.
Suomen Mentaalivalmennus on yritys, joka keskittyy organisaation ilmapiirin kehittämiseen, henkilöstön henkisen hyvinvoinnin parantamiseen ja valmentaa palautumistaitoja uupumuksen ennaltaehkäisemiseksi.
Vastaa