
Matkustin tänä syksynä Japaniin. Yhtenä tavoitteena oli osallistua Kiotossa perinteiseen teeseremoniaan ja onneksi tuo tavoite täyttyi. Seremoniapaikka oli vilkkaan väylän vieressä, keskellä hektistä kaupunkielämää, mutta silti riisipaperinohuiden seinien sisällä ei vilkkaudesta ja rauhattomuudesta ollut tietoakaan.
Japanilainen teeseremonia periytyy 1500-luvun arvostetun teemestarin Sen Rikyun elämäntyöhön. Hän määritteli teeseremonian kulun neljään perusperiaatteeseen, jotka ovat: Wa, Kei, Sei ja Jaku. Teeseremonian kuluessa oivalsin, että nämä neljä perusperiaatetta ovat muutenkin kuin vain erityisen seremonian muodossa oivallinen keino hektisen ja stressaavan elämän vastapainoksi. Ne olivat samoja periaatteita ja toimintatapoja, joita me nyt työelämän muutoksissa kaipaamme. Olivat oivaltaneet ne Japanissa jo satoja vuosia sitten.

WA edustaa harmoniaa. Kukapa meistä ei haluaisi työskennellä harmonisessa työympäristössä ja –yhteisössä? Se ei tarkoita, etteikö meissä olisi erilaisuutta ja myös työyhteisöjen tulee olla luovuuden, tuottavuuden ja tuloksen saavuttamiseksi riittävän heterogeenisiä. Vuorovaikutuksen tulee kuitenkin olla erilaisen yhteisönkin kesken harmonista; kaikilla on oikeus erilaisuuteensa ja omiin mielipiteisiinsä, ja niistä tulee voida hedelmällisesti keskustella.
KEI tarkoittaa kunnioitusta. Se on kyky ymmärtää ja hyväksyä toisemme ja erilaisuutemme työyhteisössä. Kun kunnioitamme itseämme ja toisiamme, ansaitsemme myös kunnioitusta. Kaikkia työyhteisön jäseniä kohdellaan samalla kunnioituksella. Kaikilla on työyhteisössä oma paikkansa: jokaisella on oikeus voida työyhteisössään hyvin. On hyvä myös muistaa suhtautua kiitollisuudella ja kunnioituksella työtehtäviin, eihän mikään ole itsestäänselvää.
SEI tarkoittaa aitoutta. Työyhteisöön sovellettuna tämä voisi tarkoittaa työympäristön puhtautta, prosessien toimivuutta ja suhtautumista kaikkiin tehtäviin parhaalla mahdollisella tavalla. Kun haluaa tehdä parhaansa, se riittää. Aitous on myös hyvän johtajan ja alaisen ominaisuus. Kun jaat omaa osaamistasi ja suhtaudut ympäristöön avoimin mielin aidosti, ympäristö yleensä myös vastaa sinulle samalla tavalla ja haluaa jakaa asioita kanssasi. Avoimmuus ja aitous on yhteistyön avain.
JAKU edustaa rauhallisuutta. Työlämän hektisyyden ja jatkuvan muutoksen keskellä on oleellisen tärkeää olla sisäisesti itsensä kanssa rauhallinen. Teeseremonian pohjana on zen-ajattelu. Vain se, että voit ymmärtää itseäsi, antaa mahdollisuuden ymmärtää myös muita. Kaiken muutoksen ja vauhdin keskellä, Ilman sisäistä rauhallisuutta ei harmoniaa, kunnioitusta ja aitoutta ole mahdollisuutta saavuttaa.

Kun Wa-Kei-Sei-Jaku on työyhteisössä sisäisesti kunnossa, väistämättä tämä heijastuu myös yrityksen ulkoiseen mielikuvaan. Tietysti samoilla perusperiaatteilla kannattaa suhtautua myös maksaviin asiakkaisiin. Ensimmäisenä on kuitenkin huolehdittava työyhteisön hyvinvoinnista, niin silloin yrityksiin saadaan parhaat tekijät, prosesseja on helpompi kehittää ja hyvinvoinnin myötä myös kassavirta ja tuottavuus kasvaa tuottavampien prosessien myötä, jolloin myös yleensä asiakastyytyväisyys kasvaa ja yritysmielikuvan nousu tuottaa taas lisää asiakkaita.
Kun teeseremonian perusperiaatteet löytyvät työpaikoilta, on hyvinvoiva henkilöstö tuottava ja yrityksen menestyksen mahdollisuudet olemassa. Suosittelenkin lämpimästi jokaiselle työpaikalle lisää teeseremoniaa!
Vastaa