Vuodenvaihde ja alkuvuosi ovat aina edellisen vuoden summausta ja odotusten kääntämistä tulevaan. Oletko sinä tyytyväinen menneeseen vuoteen, miltä näyttävät suunnitelmat käsillä olevaan?
Usein koulutustilaisuuksissa pohditaan ajanhallintaa ja sitä, mihin käytämme rajallista aikaamme. Osallistujat havahtuvat, että se mihin haluttaisiin käyttää aikaa, ei usein kohtaakaan sen todellisuuden kanssa mihin päivät ja vuodet kuluvat. Meillä on aikarosvoja, joihin käyttämämme aika ei lisää tasapainoa oman elämämme hallinnassa. Asiat joita haluaisimme tehdä, edustavat omaa arvomaailmaamme. Mikäli emme toimi oman arvomaailmamme mukaisesti, ei hyvinvointimme ainakaan lisäänny.
Useimmiten nuo asiat, joita haluaisimme tehdä, antaisivat meille energiaa, lisäisivät hyvinvointiamme ja palauttaisivat niistä välttämättömien, mutta ei aina niin mielekkäiden asioiden suorittamisista.
Miksi sitten löydämme itsemme usein tekemästä asioita, jotka eivät edistä arvomaailmamme toteutumista? Jostain syystä usein vain on vaikeaa sanoa ei, ja todella ottaa aikaa arvostamiimme asioihin. Priorisointi voi olla haastavaa, jos kiinnostuksen kohteita on tarjolla enemmän kuin tarpeeksi. Toki on myös joitakin pakollisia velvollisuudesta suoritettavia tehtäviä sekä asioita joita teemme jostain syystä mielyttääksemme muita. Jos valitset liian usein arvomaailmaasi sopimattomia asioita, on seurauksena uupumus.
Pohdi, mikä on sinun oma arvomaailmasi, ja miten jokapäiväiset valintasi kohtaavat sen kanssa? Mielen tasapainokin on kiinni ihan jokapäiväisistä ja pienistä, jatkuvasti tehtävistä valinnoista. Mihin haluat tänä vuonna käyttää aikaasi?
Kun seuraavan kerran istut sosiaalisen median äärellä tai suoritat jotakin työtehtävää, jonka järkevyydestä et ole yhtä mieltä tai silität vastahakoisesti pyykkiäsi, kuuntelet puhelimessa sinulle tärkeää, mutta harmittavan usein negatiivista tai itsekeskeistä ihmistä, sanot jollekin epämieluisalle asialle velvollisuuden tunteesta kyllä..jne. Mieti, miten nämä asiat palvelevat sinun omaa hyvinvointiasi ja sitä mitä elämässäsi haluat tehdä ja minkä verran näistä asioista saat itsellesi energiaa?
Päättäessä mihin asioihin lähtee mukaan tai mitä asioita haluaa elämässää jatkaa, kannattaa käyttää niin sanottuja kyllä/ei – filtterikysymyksiä itselle. Voit luoda täysin omia filttereitä, jotka johtavat sinua haluamaasi suuntaan, tässä muutama esimerkki millaisia kysymykset voisivat olla:
Olenko valinnut panostavani aikaani tähän asiaan?
Onko tämä arvomaailmani mukaista toimintaa?
Viekö tämän asian toteuttaminen minua lähemmäs päämäärääni?
Teenkö tämän asian koska aidosti haluan?
Lisäksi Nordic Business Forumissa vuonna 2015 Suzy Welch antoi hyvän neuvon, miten voit filtteröidä valintoja ja peilata niitä samalla arvoihisi: Mitä tämä valinta merkitsee minulle
— 10 minuutin
— 10 päivän
— 10 vuoden kuluttua?
Eli tarkista vievätkö valintasi sinua kohti pidemmän tähtäimen päämäärää. Luolamies sisällämme kun koittaa parhaansa mukaan taivuttaa meitä valitsemaan lyhyen tähtäimen etuja.
Kun käyttää aikansa niihin asioihin, joita arvostaa, hyvinvointi lisääntyy. Jos näitä kiinnostavia asioita on vielä päivissä kiireentunteeseen asti, niin ajanhallinnan erilaisia työkaluja käsittelemme tulevissa blogeissamme ja tietysti käytännönläheisissä koulutuksissamme, joista voit lukea lisää täältä »
Vastaa