Taas on se aika vuodesta, kun yksi Suomen ammattitaitoisimmin järjestetty tapahtuma kokoaa tuhannet itsensä kehittämisestä, inspiroivista puheenvuoroista ja verkostoitumisesta kiinnostuneet ihmiset Messukeskukseen. Tänä vuonna Business Forumin teemana on kasvu.
Ensimmäinen päivä käyntiin
Maittavan lounaan jälkeen päivän puheenvuorot avasi Lontoon Business Schoolin professori Costas Markides, joka kolmen avartavan käytännön esimerkin avulla lajitteli innovaatiot erilaisiin kategorioihin. Pääluokkien mukaan innovaatiot ovat joko pysyviä, rakentuvat jo-olemassaolevien keksintöjen ja asioiden varaan tai häirikkö-innovaatioita, jotka luovat jotakin täysin uutta. Aivan kuin lääkärille mennessään, ensin täytyy selvittää millaista innovaatiota ollaan luomassa, jotta saadaan oikeanlainen resepti oikean kasvualustan luomiseen.
Kestävät innovaatiot vaativat olemassaolevan ympäristön ja kulttuurin parantamista, kun täysin uuden luomiseen on erilaisia vaihtoehtoja. Yhteistä kaikelle luovalle työlle on kuitenkin Markideksen mukaan turvallisen kokeilukulttuurin salliminen ja ruohonjuuritasolta tulevien ideoiden testaaminen.
Tästä aiheesta jatkoi myös puhekilpailun voittaja Anssi Rantanen, joka korosti erityisesti psykologisesti turvallisen ympäristön luomista yritysten menestystekijänä. Tiimeistä tulee toimivia, kun sen jäsenet uskaltavat olla haavoittuvia toistensa edessä, tehdä mokia ja oppia niistä.
Nykyajan teknologia mahdollistaa sitten nopeatkin kokeilut, tästä Rantanen antoi oivallisen esimerkin lavalla luodessaan hammastahnabrändin tyhjästä viidessä minuutissa. Avoimissa työyhteisöissä erilaisia mahdollisuuksia on helpompi kokeilla ja mitä useampia kokeiluja tehdään, sitä useammista voidaan oppia ja luoda menestystä. Rantasen ajatus oli helppo ostaa, sillä hän tuntui itse aidosti nauttivan kokeilukulttuurin edustajana; ensimmäistä kertaa tämän kokoisella lavalla.
Ensi vuonna lisää suomalaisia lavalle
Päivän kolmas puheenvuoro oli onnistuneen päivän heikointa antia. Esiintyjänä amerikkalaiset ovat tietysti intonaatioltaan ja kehon kieleltään mukaansatempaavia. Heillä on myös niin iso kotimarkkina, että ilmeisesti sillä saa painoarvoa ja hyviä myyntiargumentteja. Myyntitaitohan amerikkalaisilla on toki meikäläisiä paremmin hallussa ja siksi Juliet Funt varmasti lavalla nähtiinkin.
Sisältö sinänsä on helppo allekirjoittaa aivotutkimuksenkin todistamilla tuloksilla: Oivalluksista parhaat syntyvät rauhallisessa mielessä. Pisteet siitä, että Juliet esitti vakuuttavia lukuja asiakasyrityksistään tämän väitteen tueksi. Muuten olen saanut tästä aiheesta kyllä sisällöltään huomattavasti laadukkampaa oppia omalta mentaalivalmentajaltani Rita Ahvenniemeltä Hämeenlinnassa viimeksi edellispäivänä.
Tauon jälkeen asiaan
Verkostoitumistauon jälkeen geostrategian ekspertti Parag Khanna toi edellisvuosina kaivattua näkökulmaa kasvavasta Aasian markkinasta. Mentaalivalmennuksellisia asioita esitys ei juurikaan sivunnut, mutta toki olisi kiintoisaa ymmärtää paremmin aasialaisten mentaalisia maailmoja, jotta tuonne kasvavaan markkinaan osattaisiin täältä paremmin myydä osaamista. Meidän länsimaisten kartta viimeisestä 30 vuodesta on kuitenkin kokolailla erilainen kuin intialaisen, kiinalaisen tai pakistanilaisen. Esitys kaipasi vielä hyvän statistiikan lisäksi eläviä yritysesimerkkejä aasialaisista yrityksistä.
Niitä tarjoili onneksi seuraava oivallinen esiintyjä, Alex Osterwalder. Tässä puheenvuorossa olikin kunnossa oikeastaan kaikki osa-alueet. Sisältöä oli vain niin paljon jäsenneltäväksi omiin aivoihin, että esitys täytyy vielä katsoa uudestaan. Osterwalder rohkeasti teetätti osallistujilla myös paritehtäviä ja hän selvästi nautti lavalla esiintymisestään yleisön edessä. Hän oli myös päivän puhujista ainoa, joka uskalsi kysyä esityksen päätteeksi oppiko yleisö esityksestä jotakin uutta. Koko salin kädet nousivat ylös; niin paljon asiaa sopivasti viihteellisten elementtien vauhdittamana saatiin tiimityöskentelystä. Myös Osterwalder korosti kuinka menestyvissä yrityksissä Amazonin tai Boschin tapaan tehdään monia projekteja tietäen, että niistä valtaosa epäonnistuu. Epäonnistuminen kuuluu osana kulttuuriin ja niistä opitaan. Sen takia kokeilujakin uskalletaan tehdä ja niistä osa osoittautuu menestyksiksi. Boschilla johtajataso yksin ei suinkaan valitse projektiohjelmista niitä joita jatketaan, vaan työkaverit ja muut tiimit päättävät keskuudestaan tietyin kriteerein mitkä projektit ansaitsevat jatkaa. Ja seuraavana vuonna kaikilla on taas uusi mahdollisuus uusilla projekteilla, eikä heikoimpia suinkaan kävelytetä palkkakuitin kanssa ovesta ulos.
Tutkitusti hankalin iltapäivän puheaika Pinkille
Daniel Pinkin aiheena oli Täydellisen ajoituksen tieteelliset salat. Pink oli havainnut, että asiasta oli tehty paljon tutkimusta, mutta kuten niin tavallista, eri tieteenalat eivät olleet lainkaan keskustelleet asiasta keskenään. Hän oli koonnut nyt useamman tieteenalan oivallukset yhteen. Kaikista oivalluksista erityisesti Pink kehotti toteuttamaan yhtä: älä ikinä suostu menemään lääkäriin iltapäivällä; vaadi aina itsellesi aamupäivän aika! Hän osoitti kuinka paljon enemmän lääkärit määräävät lääkkeitä ja tekevät virheitä iltapäivän aikaan, jolloin ihmisen vireystila selkeästi on laskussa, noustakseen taas kohti iltaa.
Lisäksi Daniel Pink korosti loppumisten tärkeyttä energisoivina tekijöinä. Hän vakuutti tätä kertomalla, kuinka suosituimmat iät juosta ensimmäinen maraton, ovat ikävuodet ennen seuraavan kymmenvuoden täyttymistä. Sekä esimerkillä, että ihmisen tietäessä syövänsä viimeistä palaa suklaata, arvioi hän sen selkeästi muita paloja paremmaksi.
Mentaalivalmentajan silmiin ja korviin tämä(kin) puheenvuoro kaikenkaikkiaan istui vinkkilistoineen oikein hyvin. Eikä vireystilakaan tämän puheenvuoron aikana ollut Pinkin esittämien käyrien mukaan alhaalla.
Onnellisen päivän päätöshaastattelu
Steve Wozniak päätti Henkka Hyppösen haastateltavana ensimmäisen päivän puheenvuorot. Mentaalivalmentajan korviin tämä oli mainiota kuunneltavaa: Wozniak on aina tehnyt asioita joista pitää, pitänyt huolta, että elämässä on aina iloa ja hauskuutta. Tärkein asia on onnellisuus, ja jos joku antaa hänelle onnellisuutta, hän haluaa antaa sitä myös takaisin. Steve Wozniak totesi Henkan häneltä kysellessä, ettei hän missään vaiheessa elämäänsä olisi halunnut olla kukaan muu ihminen kuin hän on. Ja sen aitouden kyllä lavalta myös aisti. Tuntui kuin yli seitsentuhatpäinen yleisö olisi tullut hänen olohuoneeseensa haastettelua seuraamaan. Vain hänen kaipaamansa koirat puuttuivat olemasta rapsuteltavina vieressä. Oman intohimon toteuttamisen ja vaikuttamishalun seurauksena on tottakai Wozniakille maallista hyvääkin sivutuotteena kertynyt. Hän kuitenkin halusi kiittää myös ympärillään työskennelleitä ihmisiä antamalla omista osuuksistaan kymmeniä miljoonia dollareita, jotta he voisivat ostaa kunnon kodit itselleen. Helppo uskoa, että maailma olisi parempi paikka, jos meillä olisi täällä Steve Wozniakin kaltaisia ihmisiä enemmän!
Ensimmäisen päivän mentaalisen annin tiivistän kolmeen esityksissä toistuneeseen teemaan:
- Luo psykologisesti turvallinen työyhteisö
- Salli mokaaminen
- Testaa paljon erilaisia asioita
Ja Steve Wozniakin haastettelusta nappaan ohjenuoraksi, että kaikkea ylläolevaa on helpompi tehdä kun seuraa omaa intohimoaan, tekee niistä asioista mitä tykkää ja hyväksyy itsensä juuri sellaisena kuin on.
Vastaa