Mentaalivalmennus — työllisyyspalvelujen voimavara
Kaiken (työ)hyvinvoinnin keskiössä on yksilö. Yksilön hyvinvoinnin keskiössä on hänen itsetuntemuksensa; se miten yksilö hyväksyy itsensä jäämättä ominaisuuksiensa vangiksi.
Työyhteisöjen hyvinvoinnin lisäksi, olemme Suomen Mentaalivalmennuksessa viimeisen puolentoista vuoden aikana osallistuneet vahvasti työnhakijoiden mentaaliseen valmennukseen työllisyyden kuntakokeilun puitteissa. Työkyky on oleellista sekä työyhteisöissä, että pyrkiessä osaksi työyhteisöä. Kun työntekijä tai –hakija tuntee omat vahvuutensa, on työkykyä myös helpompi pitää yllä. Työnhakijoiden joukossa on myös monia ihmisiä, joiden työkyky on vahvasti vajavainen. Työllistämistoimien tulisikin tunnistaa paljon entistä paremmin mentaalisen valmennuksen tärkeys työnhakuprosessin aikana.
Mentaalisen valmennuksen avulla pystytään kartoittamaan kuuluuko työnhakija työllistämispalveluiden piiriin, vai olisiko ensin keskityttävä täysin sosiaali- ja terveyspalveluiden hoitopolkuun, jotta pidempiaikainen työllistyminen yleensä olisi mahdollista. Työnhakijajoukossa on myös paljon ihmisiä, joiden mentaalinen suorituskyky on jotakin siltä väliltä: he eivät juuri tällä hetkellä ole vielä valmiita työllistymään ilman tukea.
Henkilökohtaisella mentaalisella valmennuksella pystytään välttämään suunta syvemmälle sosiaali- ja terveyspalvelujen suuntaan. Sen sijaan heidät saadaan ohjattua työllistymisen seuraavalle askelmalle ja välttämään pidempiaikainen työttömyys. Suurimmalle osalle kuntakokeilussa valmennettavista asiakkaista on oleellista, että heitä kuunnellaan aktiivisesti ja heidän kanssaan luodaan luottamuksellinen suhde, josta lähdetään rakentamaan suuntaa ja tavoitetta eteenpäin vahvistamalla heidän luontaisia taipumuksiaan. Osalle myös vertaistuki ohjatussa keskustelussa on tärkeää oman tilanteen helpottamiseksi ja seuraavan suunnan löytämiseksi.
Suurin haaste niin julkisella sektorilla työllistämispalveluissa kuin yksityisellä sektorilla työelämässäkin on se, ettei yksilön mentaalisen hyvinvoinnin tärkeyttä ymmärretä osana kokonaisuutta. Hyvinvointiin ja mentaaliseen valmennukseen ollaan usein valmiita satsaamaan viimeisenä vaihtoehtona, silloin kuin akuutti ongelma on jo päällä, ja silloinkin vain lyhytaikaisesti. Oleellista olisi kuitenkin ymmärtää, että ratkaisukeskeisyydestään huolimatta mentaalivalmennus on pitkäjänteinen prosessi, joka suuntaa vahvasti tulevaisuuteen.
Jotta erilaisista taustoistaan ponnistavien, hauraiden yksilöiden horjuviin, usein kuitenkin hyvin motivoituneisiin askeliin saadaan varmuutta ja tasapainoa, tulee heitä tukea myös suunnan löytymisen jälkeen. Pitkäjaksoinen työttömyys, uupumistaustat, masennus, erilaiset itsetunnon tai elämän hallinnan ongelmat eivät katoa ja korjaannu muutaman viikon tai muutaman kerran valmennuksilla.
Vastaavasti myös työyhteisöissä mahdollisia haasteita tulee ennaltaehkäistä ja niiden ratkaisuja seurata ja tukea. Siksi mentaalivalmennuksen pitäisi olla työyhteisöissä jatkuvaa ja työllistämispalveluissa välttämätön tukitoimenpide heti työttömyyden alkaessa ja jatkua tapauskohtaisesti vielä työllistymisen alkumetreilläkin.
Mentaalivalmentajan avulla saadaan varmistettua mihin suuntaan henkilöä työllistymispolulla ohjataan, jotta työllistyminen olisi myös mahdollisimman tehokasta ja haettava työ merkityksellistä. Tällöin luodaan työllistymiselle myös mahdollisimman kestävät edellytykset.
Mentaalisen valmennuksen avulla säästetään siis huomattavasti yhteiskunnan ja yritysten varoja, kun löydetään keinoja omien vahvuuksien tunnistamiseen ja ohjataan ajankäyttöä itselle merkityksellisiin tehtäviin. Merkityksellisyyden löytäminen on paras uupumisen ennaltaehkäisyn keino.
Itsetuntemusta lisäämällä oppii samalla ymmärtämään myös muita. Ymmärrys ehkäisee erilaisia konflikteja, säästää energiaa ja yleisesti antaa keinoja parempaan vuorovaikutukseen sekä ymmärrykseen itsestä osana ympäristöä.
Mentaalivalmennus on avain työkykyisyyteen.
Kirjoittaja, Hanna Häppölä, on Suomen Mentaalivalmennuksen valmentaja, yrittäjä ja myyntivalmentaja.
Suomen Mentaalivalmennus on yritys, joka keskittyy organisaation ilmapiirin kehittämiseen, henkilöstön henkisen hyvinvoinnin parantamiseen ja valmentaa palautumistaitoja uupumuksen ennaltaehkäisemiseksi.
Vastaa