Tärkeä hetki Uuden Vuoden kynnyksellä! Pysähtyminen!
Joulu on takana. Teitkö jo uuden vuoden lupauksia? Entä kerkesitkö pysähtyä ja miettiä niitä tarkemmin? Itse ajattelin että, ennen kuin lähdetään kohti Uutta Vuotta, on syytä hetkeksi pysähtyä tähän hetkeen, jonka jälkeen katsetta voi siirtää seuraavaan vuoteen ja tulevaisuuteen. Katsotaan myös hetki taaksepäin, miten edellinen vuosi vierähti, tutkaillaan sitten nykyhetkeä ja sitten mietiskellään, miten voimme tehdä seuraavasta vuodesta paremman sekä itselleni että myös omalle työyhteisölle.
Blogin kirjoittamisen sijasta ajattelin teettää teille pienen harjoituksen. Sen sijaan että kirjoitan yleviä asioita ja kerron hienoja teorioita, miten elämästä voisi tulla parempaa, annan teidän itse luoda oman, vieläkin paremman uuden vuoden. Sinun parempi uusi vuosi.
Mikäli sinulla on hetki aikaa, niin ota kynä ja paperi esille ja pysähdy miettimään seuraavia kysymyksiä, kirjaa ajatuksia niistä ylös ja tarvittaessa voit täydentää listaa myöhemmin, kun täydentäviä ajatuksia juolahtaa mieleesi. Mikäli tunnet olosi kiireiseksi, niin sitten vain lukaiset tehtävän läpi ja palaat tämän pienen harjoituksen äärelle, kun sinulla on sopiva hetki.
Hengitä muutama kerta rauhallisesti ja kun mieli on rauhoittunut, niin anna tulla ajatuksia paperille.
- Kirjoita lista asioista, jotka sinulla on hyvin juuri nyt. Voit kirjoittaa asioita omasta työstä tai siviilielämästä, miten itse näet parhaaksi juuri tällä hetkellä.
- Palaa menneeseen vuoteen ja kirjoita asioita, joissa koit onnistumisen tai ilon tunteita. Ne onnistuneet asiat voivat olla pieniä tai suuria, sillä ei ole väliä. Koe mielessäsi ne samat onnistumisen tunteet uudestaan. Sinulla voi olla ollut myös ilon hetkiä niin työssä kuin vapaa-ajalla. Anna niiden soljua paperille.
Katsele nyt listaa ja huomaa mitä olet kirjoittanut. Käy läpi mitkä asiat ovat hyvin ja missä olet kokenut onnistumisia. Minkälaisia tuntemuksia ne herättävät? Näitä tuntemuksia voit myös kirjoittaa ylös. Ihan omaksi iloksi ja positiivisen muiston vahvistamiseksi.
Seuraavaksi jatketaan työstämistä taas paperille. Hengitä taas muutama kerta ja sitten kynä laulamaan.
- Listasit asioita, jotka olivat hyvin juuri nyt. Miten toivot niiden asioiden kehittyvän tulevaisuudessa ja miten varmistat, että ne kehittyvät haluamaasi suuntaan? Näe mielessäsi sellainen lopputulema kuin haluat.
- Seuraavaksi listaa asioita, joita haluaisit muuttaa tai kokisit, että jokin asia voisi olla toisin ensi vuonna.
- Mikäli edelliseen listaan tuli jotain, niin kirjoita miten haluaisit niiden olevan. Kuvittele mielessäsi myös hyvä lopputulema.
- Kun tiedät miten haluaisit niiden olevan niin mitä ovat ne konkreettiset teot, jotka johtavat siihen että asiat kehittyvät oikeaan suuntaan. Näe itsesi tekemässä konkreettisesti asioita, jotka vievät sinua sitä kohti, miten haluaisit asioiden olevan.
- Tarvitsetko jotain voimavaroja tai resursseja lisää. Mikäli jotain tarvitset niin listaa niitä vielä tähän. Olet päässyt jo aika pitkälle. Nyt on aika vilkuilla mitä olet kirjoittanut ja muokata asioita, joita haluat saavuttaa, jonkinlaisiksi tavoitteiksi. Tässä muutamia vinkkejä, joilla saat määriteltyä hyvät tavoitteet. Tässä SMART-tavoitteenasettelun kaava.
Specific eli määritelty tavoite, joka on sidottu toimintaan tai tapahtumaan, joka tapahtuu. Measurable eli tavoite on mitattavissa. Tavoite ja sen hyödyt ovat jollain tavalla laskettavissa. Achievable eli tavoitettavissa oleva tavoite, joka on mahdollinen niillä resursseilla mitä meillä on. Realistic eli realistinen. Tavoite vaatii venymistä, mutta on mahdollinen toteuttaa. Timely eli aikaansidottu. Määritellään aika, jossa tavoite tulee olla saavutettu.
- Mieti muutamia tavoitteita. Viisi-seitsemän on hyvä joiden kanssa voit työskennellä samanaikaisesti.
- Määritä tavoitteet julistukseksi, ei toivelistaksi. ”Haluan olla hyvä työssäni” ei ole sopiva, vaan muotoillaan, että ”Minusta tulee hyvä työssäni” kuulostaa paremmalta. Nyt se on tarkoituksenmukainen ja voimakas.
- Määritä päivä, jolloin saavutat tavoitteen. Julista se mitä haluat saavuttaa ja milloin. Hyvä tavoitelista sisältää sekä lyhyen ja pitkän tähtäimen suunnitelmia. Osa vuoden mittaisia ja osa kaksi-kolme kuukautta. Voit myös jakaa tavoitteen osatavoitteisiin. Tällöin isompikin tavoite ei näytä liian isolta. Muista että kymppitonnin juoksukin alkaa aina ensimmäisellä askeleella.
- Ole tarkka. ”minusta tulee hyvä” on liian yleinen. Vastaavasti ”minusta tulee hyvä ja hallitsen työtehtävän eri osa-alueet hyvin, kuulostaa paremmalta. Liian yleiset tavoitteet voivat olla sopivia pitkän tähtäimen tavoitteiksi, joten voit tehdä tarkat osatavoitteet, jotka vievät sinut sinne.
- Jaa tavoitteesi jonkun kanssa, joka välittää siitä, että pääset sinne. Tarkoituksen ja tavoitteen jakaminen vanhempien, puolison, ystävien tai työkavereiden kesken helpottaa sinua saavuttamaan menestyksen.
- Kirjoita tavoitteet ylös ja laita lista niin, että näet sen. Mitä useammin luet, sitä paremmin saat tuloksia aikaan.
- Tarkkaile ja säädä listaasi tarpeen mukaan. Mieti eri tapoja kirjoittaa ja lausua tavoitteet. Tavoitteenasettelu parantuu harjoittelun kautta, joten leiki ja pelaa sen kanssa.
Toivottavasti tämä harjoitus auttaa sinua tai työyhteisöäsi eteenpäin. Koska maailma ei vieläkään ole tämän harjoituksen jälkeen tullut valmiiksi vaan tarvitsee jatkuvaa pysähtymistä ja reflektointia niin omasta kuin työyhteisön tekemisestä, niin peilaa ja säädä asioita ja tavoitteita muiden kanssa. Mikäli tarvitset apua ja ohjausta niin tarvittaessa työnohjaus tai valmennus auttaa sinua tai työyhteisöäsi nousemaan seuraavalle tasolle.
Hyvää Uutta (Työ)Vuotta
Terveisin
JOUKO MIKKOLA
Työnohjaaja ja mentaali- ja rentoutusvalmentaja
Kirjoittaja, Jouko Mikkola, Suomen Mentaalivalmennus, on työyhteisöjen ja urheilun mentaalivalmentaja, kehittäen työyhteisöjen ilmapiiriä, resilienssiä ja päivittäisen työn tekemistä sekä henkilöstön itsetuntemusta ja vuorovaikutusta. Jouko on erikoistunut toiminnalliseen neurotieteeseen, jota hän hyödyntää tiimin rakentamisessa ja yksilön vahvuuksien tunnistamisessa..
Suomen Mentaalivalmennus on yritys, joka keskittyy organisaation ilmapiirin kehittämiseen, henkilöstön henkisen hyvinvoinnin parantamiseen ja valmentaa palautumistaitoja uupumuksen ennaltaehkäisemiseksi.
Vastaa