Kuvaan kännykälläni Cheerleadingin SM-kilpailujen sekajoukkuesarjan viimeistä esitystä. Vuorossa on FT Gorillaz. Käteni vapisevat jännityksestä. Samalla kuvaten ja katsoen kun jengi hyppää tantereelle. Koko joukkueen vahva sisääntulo sekä elein että äänellä höystettynä tekee vaikutuksen. Ajattelen mielessäni, että nyt on hyvät merkit ilmassa. Esiintyjät ovat läsnä tässä hetkessä ja joka solulla mukana esityksessä. Neljän minuutin päästä homma on ohi. Huikea ja melkein puhdas suoritus on yhteistyön, tiimihengen ja pitkäjänteisen työn taidonnäyte. Pitkän syksyn jälkeen kaikki huipentuu tuohon muutamaan minuuttiin, jonka seurauksena tulee 20. perättäinen Suomen Mestaruus ja edustus 2020 MM-kisoissa Floridassa keväällä. Enää ei käsi vapise. Me, koko joukkue ja valmentajat tehtiin se! Katso esitys tästä: https://www.youtube.com/watch?v=abBtsHWZ3ps
Tarinalla on siis loistava loppu, tosin tarina jatkuu. Paljon on kuitenkin ehtinyt tapahtua ennen lopullista huippusuoritusta. Pääsin itse mukaan projektiin kesällä, kun joukkueelle etsittiin mentaalivalmentajaa tiimihengen rakentamiseen ja erityisesti hiomaan porukka yhteen, sillä jengissä oli vaihtunut urheilijoita, ja menestys ei ollut mitenkään kirkossa kuulutettu. Elettiin murrosvaihetta joukkueena. Aloitettiin keskustelut kahden intohimoisen Cheerleading-valmentajan Mija Schreyn ja Lotta Karvasen kanssa: Miten saamme joukkueesta eli ”meidän tiimistä” huipputiimin? Lähdimme ajatuksista, että jokainen saa olla oma itsensä ilman rooleja, hyväksytään yksilöllisyys, kaikki kunnioittavat toisiaan, niin valmentajat kuin urheilijat, ja meillä on loistava ilmapiiri sekä nostetaan päivittäinen tekemisen taso, jonka seurauksena tulee menestys. Ne olivat visio yhtenäisestä joukkueesta, ja ne itse asiassa olivat myös ne asiat, jotka joukkue nosti ja halusi.
Valmentajat yhdessä urheilijoiden kanssa rakensivat päivittäisen toiminnan periaatteet, johon kaikki osallistettiin ja siten kaikki sitoutuivat kohti yhteistä päämäärää. Joku voisi sanoa, että tuotiin urheilijat keskiöön. Tavoitteet ja suunta, yhteistyö, yhteishenki, ilmapiiri, sitoutuminen, asenne, motivaatio, iloisuus, oman elämän hallinta, päivittäinen harjoittelu ja valmennus olivat aiheita, joita käytiin läpi joukkueen ja valmennustiimin kanssa useita tunteja. Näiden kanssa työskentely jatkui myös koko syksyn ajan. Kaikki nämä asiat piti myös saada näkymään päivittäisessä toiminnassa. Se ei ollut ongelma, sillä niin valmentajat kuin urheilijat olivat valmiita hengittämään samaa Cheerleading-ilmaa!
Tiimin yhteishengen rakentamisen jälkeen keskityttiin urheilijoiden omien vahvuuksien tunnistamiseen sekä mentaalisten taitojen kehittämiseen. Päästiin auttamaan yksilöä joukkueen sisällä. Työkaluna oli ActionTypes- toimintamalli-kartoitus. ActionTypes-kartoituksen avulla saatiin tietoon molemmat: luontainen motorinen- ja luontainen ajattelumalli. Erityisesti oli tarkoitus lisätä urheilijan itsetuntemusta luontaisten vahvuuksien tunnistamisen kautta. Vuorovaikutuksen ja tiimin yhteishengen kannalta on oleellista, että urheilija tunnistaisi omat luontaiset tapansa toimia. Lisäksi kaikille tehtiin urheilijan mentaalisten taitojen kartoitus. Kartoitus on erityisesti rakennettu Cheerleading-urheilijoita varten lajin erityisolosuhteet huomioon ottaen. Mentaaliset taidot ovat yksi tärkeä osa urheilijan menestystä ja onneksi niitä voi harjoitella kuten laji- tai fyysisiä taitoja.
ACTION TYPES -KARTOITUS »
https://suomenmentaalivalmennus.fi/itsetuntemus-vuorovaikutus/
MENTAALISTEN TAITOJEN -KARTOITUS »
https://kysely.suomenmentaalivalmennus.fi/kysely?id=11#Cheerleading
Tärkeä osa matkassa oli myös valmentajien mentaalisten taitojen ja vuorovaikutuksen parantaminen ymmärtämään yksittäisten urheilijoiden tarpeet ja varmistamaan että kommunikaatio toimii molempiin suuntiin. Oleellista on, että luottamus urheilijan ja valmennuksen välillä kasvaa, ja että valmennus löytää reitit vuorovaikutuksessa siten, että urheilijan silmät syttyvät ja oma motivaatio kasvaa.
Mikä mahdollisti, että näinkin nopeasti saatiin yhteishenki ja luottamus koko tiimin kesken ja nousemaan seuraavalle tasolle?
- Intohimoiset valmentajat, jotka omalla esimerkillään näyttivät tietä. Eivät nostaneet itseään jalustalle vaan vetivät joukkuetta eteenpäin omalla rempseällä tyylillään. Valmentajien sitoutuminen ja intohimo viedä urheilijoita ja ohjelmaa eteenpäin välittyi koko syksyn ajan. Hyvä henki, mutta riittävä vaatimustaso joka hetkessä.
- Intohimoiset urheilijat, jotka pyyteettömästi käyttävät melkein kaiken vapaa-ajan rakkaan harrastuksen parissa. Nämä FT Gorillat tekevät urheilijan valintoja ja elävät urheilijan 24/7 maailmaa omien resurssiensa puitteissa huomioiden, että olivat amatööriurheilijoita, joilla sekä koulu- että työkiireet vievät päivästä ison osan. Asenne ja motivaatio kohdallaan.
- Hyvä prosessi, jossa urheilijat ja valmennus sitoutettiin ja osallistettiin yhteiseen suuntaan ja päämäärään. Koko prosessi keskittyi myös joukkueen ilmapiirin kehittämiseen ja urheilijoiden vahvuuksien hyödyntämiseen.
- Isona asiana oli myös, että valmennus ja urheilijat eivät tuudittauneet vanhaan menestykseen vaan kaikki ymmärsivät, että joka vuosi menestys on ansaittava uudestaan.
MM-kisoihin porukka on valittu ja katsotaan mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Kevät näyttää. Pohja on rakennettu ja olisi hienoa, jos menestystä tulisi myös Cheer-sekajoukkueen osalta. Mahdollisuus on saada samanlaista menestystä kuin kaksinkertaiset naisten MM-kullan voittaneet daamit. Ilmapiiristä, yhteishengestä ja sitoutumisesta se ei ainakaan jää kiinni.
Mitä työelämällä olisi opittavaa?
Yhteishenki ja tiimityö mahdollistavat paljon enemmän kuin pelkästään yksin puurtaminen tai menestys omaa napaa tuijottaen. Itsetuntemus on kaiken toiminnan perusta. Ei väliä miten tai millä prosessilla itsetuntemusta lisätään ja kehitetään. Oleellista on, että alkaa tunnistamaan omia toimintatapojaan, tunnistamaan omaa ajattelua ja omia luontaisia malleja. Näin myös vuorovaikutus, kommunikaatio ja sisäinen viestintä alkavat kehittyä seuraavalle tasolle. Kun henkilöstö on hyvinvoivaa niin työn tuottavuus kasvaa, jonka seurauksena tulee kassavirta ja taloudellinen menestys.
Minkälainen ilmapiiri sinun työyhteisössäsi on?
Esimies, tee kartoitus työyhteisösi ilmapiiristä
https://kysely.suomenmentaalivalmennus.fi/kysely?id=17#Organisaation-ilmapiiri
Mitkä ovat sinun työelämäsi mentaaliset taidot?
Työntekijä, tee kartoitus omista mentaalisista taidoista. Sopii myös esimiehille ja johtajille oman tilan kartoittamiseen.
https://kysely.suomenmentaalivalmennus.fi/kysely?id=2#Tyoelaman-mentaalisen-suorituskyvyn-kartoitus
Kirjoittaja Jouko Mikkola toimi syksyn FT Gorillaz Cheerleading joukkueen mentaalivalmentajana
Jouko on urheilun ja työelämän mentaalivalmentaja. Urheilussa hän on toiminut mentaalivalmentajana lajeina mm. jääkiekko, lentopallo, pesäpallo, käsipallo, golf, jousiammunta ja cheerleading. Hän toimii myös Suomen Mentaalivalmennuksen toimitusjohtajana ja valmentajana yhdessä kymmenen muun valmentajan kanssa tavoitteena viedä suomalainen työelämä seuraavalle tasolle niin henkisen hyvinvoinnin kuin taloudellisen menestyksen osalta. Vain hyvinvoiva henkilöstö voi olla tuottava.
Vastaa