
Katoavatko kaikki huolet välittömästi suomalaisessa saunassa?
Kun Melodifestivalenin voittaja KAJ julistaa kappaleessaan Bara bada bastu, kuinka saunassa kaikki huolet katoavat ja stressi jää lauteille, on meidän suomalaisten helppo nyökkäillä hyväksyvästi. Onhan sauna kautta aikojen ollut paikka, jossa keho ja mieli saavat ansaitun hengähdystauon. Mutta kuinka paljon tässä on musiikillista liioittelua ja kuinka paljon tieteellistä totuutta? Avataan ovi suomalaiseen saunaan ja astutaan neljän paneeliseinän sisään, missä alkaa todellinen palautuminen.
Mikä on sopiva lämpötila?
Saunassa olennaista on lämpötila. Sopiva saunan lämpötila vaihtelee saunojan tottumuksista riippuen, mutta perinteisesti 70–100 °C on ihanteellinen väli. Asiantuntijoiden mukaan terveysvaikutusten saamiseksi, saunan pitäisi olla tarpeeksi lämmin, noin 80 astetta. Matalammissa lämpötiloissa lämpö vaikuttaa lempeämmin, kun taas korkeammissa asteissa löylyjen vaikutus tuntuu voimakkaampana. Tutkimukset ovat osoittaneet, että saunominen voi alentaa verenpainetta, parantaa verenkiertoa ja edesauttaa lihasten palautumista, kuumasta voi olla ylipäätään hyötyä palautumisessa. Toisaalta, jos elimistöä ennen saunomista on kuormitettu tilanteessa, joka on aiheuttanut nestehukkaa tai keho on kuluttanut paljon energiaa, saattaa saunominen toimia myös lisästressinä elimistölle.
Saunomisen terveyshyötyjen saavuttamiseksi säännöllisyys on avainasemassa. Tutkimusten mukaan 4–7 kertaa viikossa saunovilla on selvästi paremmat sydän- ja verenkiertoelimistön terveyshyödyt kuin harvemmin saunovilla. Jo kahdesta kerrasta viikossa voi kuitenkin olla merkittävää hyötyä.

Suomalainen saunakulttuuri ja vihtomisen perinne
Saunan yksi perinteisimmistä ja terapeuttisimmista rituaaleista on vihtominen. Koivuvihdan avulla iho saa kevyen hieronnan, joka vilkastuttaa pintaverenkiertoa ja avaa ihohuokosia. Lisäksi vihtominen rentouttaa lihaksia, lievittää kipuja ja edistää rentoutumista. Koivun eteeriset öljyt voivat myös virkistää hengitysteitä ja tuoda luonnonläheisen elementin saunahetkeen.
Suomalainen saunakulttuuri juontaa juurensa tuhansien vuosien taakse. Alun perin saunat olivat maakuoppia tai savusaunoja, joissa löyly syntyi kivien päälle heitetystä vedestä. Vihtominen on myös ikivanha tapa, joka liittyi paitsi kehonhoitoon, myös uskonnollisiin ja puhdistautumisrituaaleihin. Muinaisessa Suomessa saunaa pidettiin pyhänä paikkana, jossa syntymät, parantamiset ja jopa vainajien hyvästelyt tapahtuivat. Nykyään sauna on edelleen tärkeä osa suomalaista elämäntapaa. Se on paikka, jossa yhdistyvät sekä perinteet että nykyaikaiset hyvinvointivaikutukset. Ja jos olemme pidemmän ajan jostakin syystä estyneitä saunomaan, useimmat meistä alkavat kaivata sen lämpöiseen ja rentouttavaan tunnelmaan.
Saunan vaikutukset kehoon ja mieleen
Kun astumme saunan lämpöön, keho reagoi välittömästi. Lämpö laajentaa verisuonia, lisää sydämen sykettä ja hikoilu alkaa tehostaa kuona-aineiden poistumista. Lihasjännitys laukeaa, ja keho siirtyy luonnolliseen palautumistilaan.
Mutta sauna ei ole pelkkä fyysinen kokemus, se on myös tärkeä paikka mielen hyvinvoinnille. Saunahetki voi laskea stressihormonien tasoa ja lisätä mielihyvää tuottavien endorfiinien eritystä. Ei siis ihme, että Bara bada bastu -kappaleen sanoma resonoi niin hyvin: saunassa huolet todella vähenevät, vaikkeivat ne ihan taianomaisesti katoaisikaan.
Vaikka suomalainen sauna tunnetaan rauhallisuudestaan ja yksinkertaisuudestaan: neljä seinää paneelia ja lämpöinen tunnelma; se on usein myös yhteisöllinen kokemus. Yhteinen saunailta vahvistaa sosiaalisia siteitä ja tuo ihmiset yhteen rentoutumaan ilman kiirettä.
Vastaavaa yhteisöllisyyden kokemusta edustavat myös Euroviisut. Siinä missä saunominen on suomalaisille hiljainen ja rentouttava perinne, Euroviisut ovat riehakas, värikäs ja energinen juhla. Molemmat kuitenkin yhdistävät ihmisiä ja tarjoavat mahdollisuuden päästä hetkeksi irti arjen velvollisuuksista. Ja myös musiikilla on meihin rentouttava vaikutus.
Bara bada bastu
Perinteinen suomalainen sauna on todellinen hyvinvoinnin keidas. Se tarjoaa keholle palautumista, mielelle rauhaa ja halutessamme yhteisölle mahdollisuuden kokoontua yhteen. Suomalaisen perimmäiset, syvimmät ja vaietut tunnot on myös jaettu usein saunanlauteilla. Puhuminen ja kuunnelluksi tuleminen edistävät myös tehokkaasti hyvinvointia.
Eli vaikka ei voida sanoa, että kaikki huolet häviävät löylyissä, saunominen on eittämättä yksi helpoimmista ja nautinnollisimmista tavoista edistää hyvinvointia. Ainakaan kertoimet stressin kasvuun eivät ole saunanlauteille kovin korkealla. Joten, kuten KAJ tässäkin kaoottisessa maailmantilanteessa laulaa, mentäiskö tänään vaan saunaan, ja päästetään irti kaikesta stressistä?
Yksi-Kaksi-Kolme – SAUNA!
Hanna Häppölä
mentaalivalmentaja
myyntivalmentaja
Kirjoittaja, Hanna Häppölä, on Suomen Mentaalivalmennuksen valmentaja, yrittäjä ja myyntivalmentaja.
Suomen Mentaalivalmennus on yritys, joka keskittyy organisaation ilmapiirin kehittämiseen, henkilöstön henkisen hyvinvoinnin parantamiseen ja valmentaa palautumistaitoja uupumuksen ennaltaehkäisemiseksi.
Vastaa