Iltapäivän kahvitauko. Kahvia, nam! Mutta ei ole keksiä. Älä siis turhaan ajattele keksiä. Ei, kun ÄLÄ ajattele keksiä!
Hassua, nyt näet kuitenkin mielessäsi kuvan keksistä! Se voi olla esim. suklaamurukeksi, kaurakeksi, täytekeksi… Paitsi, jos tykkäät väännellä sanoja päässäsi, niin ajattelet nyt seksiä. Hups! Nyt sinulla on mielessä sekä keksi että seksi, vaikka kyseen piti olla vain kahvista…
Mielenkiintoista on se, että mieli ei tunnista negaatiota. ”Älä ajattele keksiä” johdattaa sinut nimenomaan ajattelemaan keksiä. Mieli tarvitsee aina suunnan toimiakseen.
Sanamme toimivat ikään kuin tienviittoina mielelle ja ohjaavat ajatuksiamme tiettyyn suuntaan.
Saman asian voi ilmaista monella tavalla ja jokainen tapa johdattaa kuulijan erilaiseen lopputulokseen. Voit itse vaikuttaa siihen, millaisia mielikuvia synnytät kuulijan mielessä.
Työelämä on usein hektistä eikä aina tule ajatelleeksi miten asiansa muotoilee. On varsin inhimillistä kertoa asioista spontaanisti, varsinkin jos asiaan liittyy voimakkaita tunteita. Työelämässä kuitenkin viestinnän tehtävä on varsin usein vaikuttaminen ja sen onnistuminen on pitkälti kiinni kuulijan mielikuvista ja tunnetiloista.
“Älä nyt masennu, vaikka sinua ei valittu projektinvetäjäksi”
Jotta mieli pystyy ymmärtämään edellä olevan lauseen, täytyy sen luoda mielikuva siitä, miltä tuntuu olla masentunut, kun ei tullut valituksi tehtävään. Jos siis viestin tavoitteena oli lohduttaa tai tsempata, niin silloin vaikuttaminen epäonnistui, sillä kuulija ajattelee ja tuntee juuri sitä, mikä yritettiin välttää. Toinen vaihtoehto olisi sanoa: ”Ei muuta kuin uutta kohti”. Silloin kuulijalla olisi mielessä kuva siitä, mitä muuta olisi mahdollista tehdä ja mielikuva olisi huomattavasti positiivisempi.
Kuulin kerran eräässä kehityskeskustelussa kuinka esimies yritti tsempata uutta työntekijäänsä ja nostaa tämän ammatillista itsetuntoa. Esimies sanoi: “Sinun ei tarvitse yhtään kokea alemmuudentunnetta tai ajatella, että olisit huonompi kuin muut, sillä täällä ei arvostella tai mollata ketään.”
Jos tuota esimiehen tsemppaavaksi tarkoitettua kommenttia tarkastellaan vaikuttamisen näkökulmasta ja poistetaan kaikki ei -sanat, niin millainen mielikuva mahtoi syntyä työntekijän mieleen? Hän tuntee alemmuudentunnetta, ajattelee olevansa huonompi kuin muut ja näkee mielessään miten muut arvostelevat ja mollaavat häntä.
Puhu siis niistä asioista, joita haluat toisen ajattelevan, äläkä niistä, joita et halua hänen ajattelevan. Näin viestilläsi on suunta ja tarkoitus, joita kohti ohjaat kuulijasi ja pystyt kantamaan vastuun siitä, millaisen vaikutuksen teet muihin ihmisiin. Kaikki lähtee mielestä. Kun ymmärrät mielen toimintaa, niin pystyt hyödyntämään sen ominaisuuksia, jotta sanomasi on tarkoituksenmukaista ja pystyt välttämään turhat sudenkuopat, jotka vievät kuulijan huomion hakoteille.
On toki totta, että viestin vastaanottaja antaa viestille sen todellisen merkityksen, sillä viestin vaikutus on vain ja ainoastaan se, millaiseksi se kuulijan mielessä muodostuu. Voit kuitenkin vaikuttaa omalta osaltasi siihen, että kuulijalla on mahdollisimmat hyvät edellytykset ymmärtää viestisi sillä tavalla, kuin olit sen itse tarkoittanut.
ÄLÄ siis nyt ajattele sitä, kuinka taitava viestijä sinusta tulee, kun alat keskittyä mielikuvien luomiseen ja pienellä etukäteissuunnittelulla pystyt rakentamaan puheistasi ja kannanotoistasi helposti ymmärrettäviä ja vaikuttavia. ÄLÄKÄ ajattele sitä, kuinka paljon tehokkaammaksi työskentelysi muuttuu, kun väärinymmärrysten määrä ja niiden oikaisuihin käytetty aika vähenee huomattavasti. Älä ajattele näitä asioita, sillä alkujaan kyse oli vain pelkästä kahvista.
Kirjoittaja, Sanna Koskela, on Suomen Mentaalivalmennuksen valmentaja. Hän on kokenut vuorovaikutustaitojen kouluttaja, lisensioitu hypnoositerapeutti ja viittomakielen tulkki.
Suomen Mentaalivalmennus on yritys, joka keskittyy organisaation ilmapiirin kehittämiseen, henkilöstön henkisen hyvinvoinnin parantamiseen ja valmentaa palautumistaitoja uupumuksen ennaltaehkäisemiseksi.
Kartoita teidän organisaationne ilmapiiri sekä omat työelämän mentaaliset taitosi.
Vastaa